Worstenbroodjes
Geplaatst: 28 dec 2024, 11:03
Gisteren begonnen met de jaarlijkse worstenbroodjes.
Omdat de hoeveelheid groot was voormijn kleine oven heb ik het nodige deeg in 2 gedeeltes gedraaid.
Eerste deel met droge gist , deze in de melk suiker en boter op temperatuur gebracht en ondachtzaam vanwege ook een supersnelle opwarmende nieuwe inductirplaat deze te hoog opgewarmd.
Ik had dit niet echt in de smiezen , maar na een half uur, amper gerezen deeg.
Verdorie omdat ik nog geen relatie had gelegd met het verwarmde vocht met gist, toch maar de worstjes erin en afgebakken. Op zich wel gelukt maar brood is iets te hard.
De tweede partij had ik met verse gist, die toen bezorgd was na de eerste run.
En had om welke reden dan ook dit in de melk suiker en boter nog niet op de inductie gezet.
Toen ik het deeg ging maken hoefde ik nauwelijks het mengsel te verwarmen en draaide het deeg, dit rees bijzonder goed en uiteindelijk succesvol en kon mijn 2e serie afbakken, super mooie broodjes en zachte brood.
Naderhand uitpluizen waarom eerste fout was gegaan.
Stom stom stom, als zoon van een bakker had ik moeten weten dat gist, droog of vers NOOIT verwarmd mag worden boven de 40° anders slaat de gist dood en doet niks. en dat was bij de eerste serie wel gebeurd.
Schuld ligt bij mij en het wennen aan de standen van de nieuwe inductie plaat.
Vorige plaat verwarmde heel oppervlak , deze nieuwe meet de omtrek van de pan en verwarmd dan alleen die plek. Dus wat voorheen standje 3 was is nu standje 1. , ben al wat vaker hiermee de mist in gegaan.
Maar let dus op dat gistmengsel nooit boven de 40° uitkomt , dus ook met droge gist rechtstreeks bij bloem en zout en suiker nooit mixen met hete melk/water maar lauwe melk./water
TIP, verse gist kan ingevroren worden, doe dit luchtdicht, dan blijft die gist 1- 2 jaar goed!!
Ik gebruik voortaan verse gist. Vuistregel droge gist: verse gist = 1:3 dus 10 gram droog = 30 gram vers.
Fijne jaarwisseling en veel bakplezier.
Omdat de hoeveelheid groot was voormijn kleine oven heb ik het nodige deeg in 2 gedeeltes gedraaid.
Eerste deel met droge gist , deze in de melk suiker en boter op temperatuur gebracht en ondachtzaam vanwege ook een supersnelle opwarmende nieuwe inductirplaat deze te hoog opgewarmd.
Ik had dit niet echt in de smiezen , maar na een half uur, amper gerezen deeg.
Verdorie omdat ik nog geen relatie had gelegd met het verwarmde vocht met gist, toch maar de worstjes erin en afgebakken. Op zich wel gelukt maar brood is iets te hard.
De tweede partij had ik met verse gist, die toen bezorgd was na de eerste run.
En had om welke reden dan ook dit in de melk suiker en boter nog niet op de inductie gezet.
Toen ik het deeg ging maken hoefde ik nauwelijks het mengsel te verwarmen en draaide het deeg, dit rees bijzonder goed en uiteindelijk succesvol en kon mijn 2e serie afbakken, super mooie broodjes en zachte brood.
Naderhand uitpluizen waarom eerste fout was gegaan.
Stom stom stom, als zoon van een bakker had ik moeten weten dat gist, droog of vers NOOIT verwarmd mag worden boven de 40° anders slaat de gist dood en doet niks. en dat was bij de eerste serie wel gebeurd.
Schuld ligt bij mij en het wennen aan de standen van de nieuwe inductie plaat.
Vorige plaat verwarmde heel oppervlak , deze nieuwe meet de omtrek van de pan en verwarmd dan alleen die plek. Dus wat voorheen standje 3 was is nu standje 1. , ben al wat vaker hiermee de mist in gegaan.
Maar let dus op dat gistmengsel nooit boven de 40° uitkomt , dus ook met droge gist rechtstreeks bij bloem en zout en suiker nooit mixen met hete melk/water maar lauwe melk./water
TIP, verse gist kan ingevroren worden, doe dit luchtdicht, dan blijft die gist 1- 2 jaar goed!!
Ik gebruik voortaan verse gist. Vuistregel droge gist: verse gist = 1:3 dus 10 gram droog = 30 gram vers.
Fijne jaarwisseling en veel bakplezier.