Stoofperen.

Een lekkere apfelstrudel of ijs met warme kersen. Wat maak jij klaar.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
freggel1
Site Admin
Berichten: 154
Lid geworden op: 05 aug 2024, 22:19
Locatie: Zundert
Has thanked: 49 times
Been thanked: 117 times
Contacteer:

Stoofperen.

Bericht door freggel1 »

Het recept wat ik gebruikt heb op mijn manier.

4 zachte peren
750 ml halfzoete rode wijn
50 gram basterdsuiker, wit of bruin
3 kaneelstokjes
5 kruidnagels
2 zakjes vanillesuiker
1 halve sinaasappel
1 halve limoen
1 bakje verse frambozen en bosbessen
een handjevol cranberries
een paar steeltjes rozemarijn
4 plakken roomboter bladerdeeg.

Bereiden:

Schil de peren met een fijnschiller, laat het steeltje zitten
zet de peren in een pannetje, en giet de rode wijn over de peren tot dat ze net niet kop onder zitten
breng de wijn aan de kook en voeg de kruiden, suiker en het fruit toe.

Laat de peren daarna 1 tot 2 uur pruttelen op een laag pitje.
Ik in mijn geval 1 uur, het waren zachte peren, en ze moesten samen met het bladerdeeg nog 20 minuten in een voorverwarmde oven
op 180 graden.

Na het koken laat je de peren even uitlekken, en haal je intussen de bladerdeegplakken uit de diepvries.

Leg na het ontdooien van de bladerdeeg plakken de peren er op, en vouw deze als een envelop dicht.

Plaats ze daarna in de oven en bak ze in 20 tot 25 minuten goudbruin.

Neem intussen het pannetje waar de peren in gekookt zijn, en haal er het fruit uit, en de rozemarijn.
Haal de schil van het fruit, en haal de takjes rozemarijn er met een schuimspaan uit.
Haal een mok sap uit het pannetje en meng dit met een paar eetlepels maizena.

Doe daarna het fruit erbij wat je overgehouden hebt zoals de frambozen, zwarte bessen, sinaasappel en cranberries
in het pannetje, en breng dit mengsel aan de kook.
Daarna het maizena mengsel erbij, en breng het weer kort aan de kook tot dat het mengsel weer helder wordt.

Haal de peren uit de oven, leg deze op een dessertbord, doe er wat gebonden fruit op, en serveer dit met roomijs of warme vanillepudding.



Afbeelding

Afbeelding
Bon Apetit Eet Smakelijk Enjoy Youre Meal
Arjan E.
Berichten: 52
Lid geworden op: 27 okt 2024, 14:37
Has thanked: 39 times
Been thanked: 27 times

Re: Stoofperen.

Bericht door Arjan E. »

Vraagje: er is een ouderwets middel voor stoofperen genaamd perenrood, dit gooide mijn oma vroeger bij de stoofperen, waardoor ze mooi dieprood werden, maar toch ook super zoet.

Het ziet er uit als een diep roze suiker.

Had alleen destijds omdat ik te jong was nog niet het besef om te vragen aan haar hoeveel van deze perenrood er tegenaan gooide.en nu se er niet meer is, kan ik het ook nooit meer navragen.

De perenrood wordt verkocht bij de Jumbo, maar daar staat niet de hoeveelheden op die je er van moet in gooien.

Vrijwel alle recepten die je tegenwoordig vind gebruiken ze rode wijn of bessensap om de dieprode kleur te krijgen, maar niet de karakteristieke smaak die de perenrood geeft.

Ken jij dit product Freggel1? En heb je het wel eens gebruikt, en weet jij de hoeveelheden?

Ik ben gek op stoofperen (voor mij koud, voor m’n vrouw warm), en mijn trouwma had ook een pan gemaakt, maar deze smaakten echt wrang door de rode wijn.

Uit beleefdheid niks gezegd natuurlijk, maar de smaak was echt niet lekker.

Ik wil ze zelf nog een keer gaan bereiden in de slowcooker, en dan het liefst perenrood voor die karakteristieke extra smaak

Hoor het graag van je
Gebruikersavatar
freggel1
Site Admin
Berichten: 154
Lid geworden op: 05 aug 2024, 22:19
Locatie: Zundert
Has thanked: 49 times
Been thanked: 117 times
Contacteer:

Re: Stoofperen.

Bericht door freggel1 »

Dat perenrood ken ik niet.
Bietenrood dat ken ik wel, dat werd gebruikt om witte chocolade rood te maken waar ik gewerkt heb.
Maar daar had je erg veel voor nodig.

Ik heb hier wel een stuk of 15 kleine flesjes eetbare kleur en smaakstof staan,
maar die gebruik hoofdzakelijk als ik botercreme maak.
Bon Apetit Eet Smakelijk Enjoy Youre Meal
the matrix
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2024, 20:25
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Re: Stoofperen.

Bericht door the matrix »

Zachte peren een paar uur sudderen dat wordt toch zo gaar als snot.

Ik hou het bij mijn moeders recept

Gieser Wildeman liefst groot formaat anders schil je je lazarus, schillen klokhuis eruit in vieren
, wegen --8---9% kristalsuiker erbij
In pan water en 2 pijpjes kaneel.

Meer niet, dit 2 u laten pruttelen , worden vanzelf rood. En zijn lekker genoeg zonder al die liflaf toevoegingen.
the matrix
Berichten: 33
Lid geworden op: 10 aug 2024, 20:25
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Re: Stoofperen.

Bericht door the matrix »

Sodeju , wilde wat toevoegen maar na enkele regels tekst was de tijd om
Nu verdom ik het om dat weer te schrijven.

Zet die tijd langer of laat open totdat er een reactie overheen komt.
Gebruikersavatar
freggel1
Site Admin
Berichten: 154
Lid geworden op: 05 aug 2024, 22:19
Locatie: Zundert
Has thanked: 49 times
Been thanked: 117 times
Contacteer:

Re: Stoofperen.

Bericht door freggel1 »

Ik stuur jou verzoek even door. 😉
Bon Apetit Eet Smakelijk Enjoy Youre Meal
Black Tiger
Berichten: 44
Lid geworden op: 05 aug 2024, 23:29
Locatie: State Penitentiary
Has thanked: 28 times
Been thanked: 21 times
Contacteer:

Re: Stoofperen.

Bericht door Black Tiger »

Bij deze is de bewerkingstijd verlengt naar 30 minuten, dat moet voldoende zijn.
Plaats reactie