Snert --->Winterkost.

Maak van Bouillon een lekkere pan soep of ragout.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
freggel1
Site Admin
Berichten: 153
Lid geworden op: 05 aug 2024, 22:19
Locatie: Zundert
Has thanked: 48 times
Been thanked: 116 times
Contacteer:

Snert --->Winterkost.

Bericht door freggel1 »

Het wordt weer kouder dus dan meteen tijd voor een stevige pot eten!

Hier staat vandaag de pan erwtensoep [snert] al een paar uur te pruttelen.

Lekker goed gevuld met spliterwten, groffe groentemix, spekreepjes, gehaktballen en rookworst.

Het bereiden is niet moeilijk, maak de soep gewoon zoals jij hem lekker vindt.

Mijn manier:

1 Grote pan, ik neem er 1 van 4 liter.

3 liter water
Ongeveer 12 boullion blokjes
kwart theelepeltje peper
Aromat kruiden
2 tenen verse knoflook
4 laurierblaadjes
1 pak van 400 gram spliterwten
300 gram gehakt voor de balletjes
300 gram spekreepjes
1 rookworst
1 ongesneden brood naar keuze, ik gebruik volkoren speltbrood.

Bereiden:

Doe het water in een pan, en breng deze aan de kook, intussen doe je er de boullionblokjes en de kruiden er bij.

Meng het gehakt intussen met 1 ei en wat paneermeel, indien geen gekruid gehakt, breng deze dan zelf op smaak,
en maak er balletjes van..

Zodra het water kookt voeg je de spliterwten erbij, en breng alles weer aan de kook.

Zet daarna de pan op de waakvlam, of pit met een verhoger en leg er een deksel op..
Roer regelmatig de erwten door het kokende water.

Laat dit ongeveer 2 tot 3 uur op de kleine pit pruttelen.

Voeg daarna de spekreepjes toe, en als het weer kookt dan de groenten en de gehaktballen.

Ook weer regelmatig roeren.

Intusen verwarm je de oven op 220 graden, en zodra deze op temperatuur is bak je het ongesneden brood 5 a 10 minuten in de oven,
zodat het weer lekker knapperig wordt.

Laat het smaken!



Afbeelding
Bon Apetit Eet Smakelijk Enjoy Youre Meal
Gebruikersavatar
freggel1
Site Admin
Berichten: 153
Lid geworden op: 05 aug 2024, 22:19
Locatie: Zundert
Has thanked: 48 times
Been thanked: 116 times
Contacteer:

Re: Snert --->Winterkost.

Bericht door freggel1 »

Vervolg: Zuurkool en boerenkool stamppot.
Bon Apetit Eet Smakelijk Enjoy Youre Meal
Gebruikersavatar
Maxstar
Berichten: 29
Lid geworden op: 07 aug 2024, 12:32
Has thanked: 17 times
Been thanked: 42 times

Re: Snert --->Winterkost.

Bericht door Maxstar »

freggel1 schreef: 05 jan 2025, 16:45 1 Grote pan, ik neem er 1 van 4 liter.
3 liter water
Ongeveer 12 boullion blokjes
Wanneer je een grote soeppan (marmite) hebt kan je de bouillon ook zelf trekken zonder vieze blokjes! :shock:

Ingrediënten voor de bouillon:
  • 3/4 liter water
  • 250 gram buikspek (aan een stuk)
  • 4 uien
  • 2 Winterpenen
  • 1 aardappel (BINTje) - voor de binding van het aardappelzetmeel!
  • Laurierblaadjes
  • Foelie heel
  • Gekneusde peperkorrels
  • Prei (Heel)
  • Bladselderij
  • Knolseledrij
  • Rookworst (welworst) van de slager!
  • Peterselie
  • Zout naar smaak
1. Zet het water op samen met het stuk buikspek, laurierblaadjes, gekneusde peperkorrels en de foelie.
2. Haal de groene delen van de prei en spoel die schoon en laat die meetrekken met de bouillon.
3. Haal de stelen van de bladselderij en voeg die ook aan de bouillon toe. (die van de peterselie ook).
4. Maak de uien schoon en halveer die, bruneer vervolgens de uien op de platte kant op een in een pan met een beetje olie.
5. Maak de winterpeen schoon en snij daar drie / vier grote brokken van en bruneer die ook een beetje na de ui.
6. Voeg de gebruneerde uien en de winterpeen aan de bouillon toe.
7. Laat de bouillon minimaal 12 uur trekken.
8. Haal de buikspek eruit en koel die terug op een bord en dek die later af in een schaal met plastic folie.
9. Passeer / zeef de bouillon en koel die eveneens terug.

1 day later:
  1. Zet de zelf getrokken bouillon op laag vuur op en voeg daar de rookworst aan toe om te wellen. (een half uurtje is prima anders barst die open en dat willen we niet)!
  2. Zet de spliterwten op in een andere pan met een klein beetje water.
  3. Voeg daar steeds de vers getrokken bouillon aan toe. En haal de worst eruit als die lekker meegetrokken is...
  4. Snij de aardappel in kleine blokjes en voeg die ook bij de spliterwten toe.
  5. Wanneer het geheel een massa begint te vormen maak je de knolselderij schoon en snij je de rest van de winterpeen in brunoise.
  6. Voeg de knolselderij en winterpeen in brunoise toe... Niet té veel KNOL want dat is niet
  7. Snij nu het buikspek in (grove) stukken zeg maar 1 x 1 CM.
  8. Snij de worst in plakjes en voeg die met het buikspek aan de snert toe.
  9. Voeg vervolgens de gesneden prei toe, de gesneden bladselderij en gehakte peterselie.
  10. Eventueel nog een beetje zout naar smaak.
Plaats reactie