Hier staat vandaag de pan erwtensoep [snert] al een paar uur te pruttelen.
Lekker goed gevuld met spliterwten, groffe groentemix, spekreepjes, gehaktballen en rookworst.
Het bereiden is niet moeilijk, maak de soep gewoon zoals jij hem lekker vindt.
Mijn manier:
1 Grote pan, ik neem er 1 van 4 liter.
3 liter water
Ongeveer 12 boullion blokjes
kwart theelepeltje peper
Aromat kruiden
2 tenen verse knoflook
4 laurierblaadjes
1 pak van 400 gram spliterwten
300 gram gehakt voor de balletjes
300 gram spekreepjes
1 rookworst
1 ongesneden brood naar keuze, ik gebruik volkoren speltbrood.
Bereiden:
Doe het water in een pan, en breng deze aan de kook, intussen doe je er de boullionblokjes en de kruiden er bij.
Meng het gehakt intussen met 1 ei en wat paneermeel, indien geen gekruid gehakt, breng deze dan zelf op smaak,
en maak er balletjes van..
Zodra het water kookt voeg je de spliterwten erbij, en breng alles weer aan de kook.
Zet daarna de pan op de waakvlam, of pit met een verhoger en leg er een deksel op..
Roer regelmatig de erwten door het kokende water.
Laat dit ongeveer 2 tot 3 uur op de kleine pit pruttelen.
Voeg daarna de spekreepjes toe, en als het weer kookt dan de groenten en de gehaktballen.
Ook weer regelmatig roeren.
Intusen verwarm je de oven op 220 graden, en zodra deze op temperatuur is bak je het ongesneden brood 5 a 10 minuten in de oven,
zodat het weer lekker knapperig wordt.
Laat het smaken!
